Monday, December 17, 2007

LEKOVITO BILJE

Kopriva

Lekoviti deo biljke: Za lek se u proleće i jesen skuplja korenje, a u proleće se skupljaju listovi i vršike, a cela biljka, tj. stabljika, cele godine. Seme se skuplja u avgustu.

Lekovito delovanje: Koristi se kao lek za čisćenje krvi, protiv opadanja kose, reumatizma, groznice, prekomernog mokrenja, tuberkoloze pluća, bronhitisa, oboljenja zglobova, kamena u bubregu,za zarastanje rana, protiv zračenja, malokrvnosti, čira na zelucu, nesanice, nervoze. Izuzetno je bogata korisnim sastojcima: belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, kalcijumom, fosforom, gvozdjem, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom, pantotenskom kiselinom i dr. Kopriva je pored ostalog, pravi mali polivitaminski rezervoar. Na našim trpezama je retko ima mada se može pripremiti na više načina. Čaj od cele biljke odvaja sluz iz pluća, čisti želudac, jetru i creva, a ujedno je izvrstan lek za lečenje anemije, žuljeva, žutice, malarije i svih drugih groznica, najviše mokraćom odvaja loše sokove iz tela. Pomešana sa drugim biljkama leči čireve na želucu i crevima, čisti krv, pospešuje probavu, smanjuje uznemirenost i nesanicu. Isto tako, dobar je lek protiv vodene bolesti, gihta (uloga), jetre, bubrega i nesvestice.



Neven

Lekoviti deo biljke: Bere se cvet, koji je žute do narandzaste boje, i to celu godinu. Za lek se, za vreme cvetanja skupljaju listovi, a cvetne glavice dok se još nisu rascvetale. Listovi i cvetovi imaju neugodan miris. Najčešće se upotrebljava cvet, a redje vrhovi biljke sa cvetovima. Treba brati jarko narandzaste, debele cvetove, a ne blede i tanke. Moraju se brzo sušiti na promaji, da bi sačuvali prirodnu boju. Latice imaju najveću vrednost.

Lekovito delovanje: Biljka je baktericidna, i služi kao antibiotik, upotrebljava se za unutrašnje i spoljno lečenje raznih bolesti. Koristi za lečenje gnojnih rana, posekotina, pomaže u lečenju psorijaze, kod impetiga, čireva, opekotina, promrzlina, zatvora, žutice, bolesti želuca i creva, a naročito čireva u želucu i crevima. Od svežih listova i cvetova, domaće svinjske masti i voska priprema se »nevenova« mast koja se veoma uspešno koristi u lečenju rana, otečenih žlezda, rana, osipa i kod kostobolje.
PAŽNJA: lekovito bilje kupujte samo ono koje je pakovano u papirnoj ambalaži, ne u kesama u kojima bilje gubi lekovita svojstva (prodavcima je ta ambalaža naravno jeftinija)!

1 comment:

meseceva dijeta said...

Odlican opis i koristan tekst !!!
Hvala vam !

meseceve mene