Monday, December 17, 2007

MAKROBIOTIKA

Makrobiotika je reč grčkog porekla i znači dug život.

Osnovna postavka makrobiotike je živeti u skladu sa prirodom, hraniti se jednostavno i uravnoteženo i doživeti duboku starost.

Standardni način makrobiotičke ishrane:
u jednom obroku količinski mora biti zastupljeno oko 50% integralnih žitarica (integralni pirinač, pšenica, ječam, proso, raž, ovas, kukuruz, heljda i dr.)
oko 5% ručka mora da se sastoji od supe u čijem sastavu su žita, mahunarke i razno povrće. Supe ne smeju biti mnogo slane; kao dodatak supama se koristi miso i tamari soja sos.
svaki obrok treba da sadrži 20-30% povrća, koje je sezonsko i sa lokalnog područja. Može se koristiti i zimnica spremljena na prirodan način, bez konzervanasa; 2/3 povrća se priprema dinjstanjem, kuvanjem ili pečenjem. 1/3 kao sveža salata.
Mahunarke su zastupljene sa 10-15% u jednom obroku. Dnevno se u jednom obroku mogu koristiti azuki i mungo pasulj, naut (leblebije) i sočivo. Ostale mahunarke (soja) koriste se povremeno. Alge se redovno koriste kao dodatak jelima u manjim količinama.
Napici koji se svakodnevno koriste jesu banča čaj, čaj od maslačka, čaj ili kafa od žitarica i dr. prirodni čajevi koji nisu farbani

Ovakvom standardnom načinu makrobiotičke ishrane se dodaje:
-1-2 puta nedeljno bela (nezagadjena) riba-manja količina (bez glave, repa, krljušti, iznutrica i kože). Količina ribe treba da iznosi manje od 15% obroka.
- sveže sezonsko voće domaćeg porekla najmanje 3puta nedeljno kao medjuobrok
- jezgrasto voće, pržene semenke, suvo voće i pržene mahunarke koriste se kao zakuska

Važno u makrobiotici je:
- ulje koje se koristi za pripremu jela i salata mora da je biljnog porekla i hladno cedjeno (susamovo, suncokretovo, maslinovo i dr.) u umerenim količinama
- so mora biti nerafinisana – morska so.
- Preporučuju se začini: umeboši sirće, sirće od integralnog pirinča i soja tamari sos.
- Kao zasladjivači se koriste žuti šećer od šećerne trske, pirinčani i ječmeni malt
- Povremeno treba konzumirati šitake pečurke i umeboši šljive zbog svog izuzetno zdravog delovanja na organizam
- Može se konzumirati više obroka na dan, hrana se mora dobro sažvakati, razmak izmedju obroka min 4 h, poslednji obrok je 3 h pre spavanja
- Voda za piće nikako nesme biti previše hladna
- Pravilan način kuvanja je vrlo važan
- Ne koristiti posudje od teflona i aluminijuma nego vatrostalno, glineno, inox-a...

Osnovni princip makrobiotike je HRANA BILJNOG POREKLA!

Za ispravan način ishrane preporučuje se sledeća dnevna srazmera:

- 50% žitarica
- 20% sezonskog povrća
(kuvanog i presnog)
- 10 % mahunarki (ako se koristi riba, jogurt ili nemasni sir-najviše 2 puta nedeljno, onda će se smanjiti količina mahunarki na pola)
- 10% sezonskog voća ili prirodnih sokova, suvog voća ili kompota
- 5% koštunastog voća ili semenki i
- 5% dodataka jelima (hladno cedjeno ulje, morska so, šećer od šećerne trske ili pirinčani i ječmeni malt ili med, pirinčano ili umeboši ili jabukovo sirće, soja tamari sos i dr.

Svakodnevno konzumiranje jednog tanjira supe od kuvane žitarica, sezonskog povrća i mahunarke.
Svakodnevno konzumiranje oko 5 gr morskih algi, dodatih supi/čorbi.

Izmedju glavnih obroka treba da prodje 4 sata. Pred spavanje min 3 sata ne jesti.
Izmedju obroka pojesti voće ili semenke (max 30 gr).

Dnevno treba uneti maximum oko 700 gr čvrste hrane. Osećaj gladi može da traje do 15 min posle jela, što je rezultat rastegnutosti zidova želuca i creva. Posle nekoliko dana ispravne ishrane, organizam će prihvatiti nove-smanjene količine hrane.
Voda se konzumira pola sata pre ili posle obroka, ne ya vreme obroka. Ne piti voćne sokove u toku i nakon obroka, jer otežavaju varenje prethodno unete hrane!

Konzumirati čajeve (od žitarica, zeleni, kamilica, nana...) 2 puta dnevno.

Najvažnije je da su sve namirnice integralne i da njihov dnevni unos ne prelazi 700 gr!

No comments: